Mediasul si împrejurimile lui sunt si astazi recunoscute ca reper oenologic, data fiind faima vinurilor vechi de Târnave, simbol pe stema orasului. Zona a fost supranumită în vechime “Tara Vinului” sau “Weinland” – asa apare în harta umanistului Johannes Honterus (sec. al XVI-lea).
Daca iti doresti sa vizitezi orasul, iata cele mai frumoase obiective pe care ti le recomandam:
1. Turnurile medievale. Cele 8 turnuri ale cetatii medievale: Turnul Clopotelor, Turnul Croitorilor, Turnul Aurarilor, Turnul Forkesch, Turnul Funarilor, Turnul Mariei, Turnul Rotarilor si Turnul Steingasser. Toate ascund cate o poveste si te asteapta sa le descoperi secretele.
2. Scoala piaristilor. Cladirea impunatoare in care si-a desfasurat activitatea pana in 1790 scoala condusa de Ordinul calugaresc al Piaristilor, profilat pe raspandirea invatamantului laic si religios.
3. Casa Hann. A apartinut primarului din anul 1617, Petrus Hann. Cladirea este una dintre cele mai vechi din Cetatea Mediasului. La fel ca si celelalte case din piatra apartinand aceleiasi epoci, si aceasta este despartita de ganguri boltite.
4. Scoala din castel. Lipita la inceput de Turnul Funarilor, cladirea scolii a fost atestata documentar in anul 1586. Mediasul fiind intr-o continua dezvoltare, densitatea populatiei a crescut in epoca urmatoare, iar degradarea in timp a scolii duce la renovarea si marirea cladirii in 1713. In aceste conditii este demolat Turnul Scolii pentru obtinerea de spatii destinate invatamantului. Aceasta cladire isi pastreaza si in ziua de azi aceiasi destinatie, la fel ca alte cladiri din castel. Aici isi are sediul scoala Hermann Oberth.
5. Biserica fortificata Sf. Margareta detine un ansamblu valoros de picturi murale gotice, iar turnul are un ceas care indică fazele lunii. Această biserică este importantă si pentru că aici a fost închis domnitorul Tării Românesti Vlad Tepes, in 1476, in urma conflictului cu Matei Corvin. Tot aici principele Stefan Bathory a fost ales rege al Poloniei.
6. Scara acoperita si temnita. In anul 1803, cu ocazia renovarii si modernizarii vechii primarii, a fost construita o noua cale de acces in castel numita Scara Acoperita. In interiorul acestei scari s-a construit si o temnita. De atunci, mai este cunoscuta si sub numele de Treptele Temnitei. Astfel, a devenit al doilea punct de acces spre cetate, asigurand legatura intre castel si Piata Regelui Ferdinand.
7. Complexul arhitectural franciscan include biserica si Mănăstirea Franciscană, construite de ordinul franciscan în jurul anului 1444. Complexul adăposteste exponate de mare valoare: tezaurul de la Seica Mică, tezaurul de la Panade, diverse piese de ceramică populară.
8. Casa Rosenauer. Construita in anul 1621, cladirea a suferit mari transformari importante in secolul al XVIII-lea cand a primit infatisarea baroca. In secolul al XIX-lea, casa a fost locuita de familia Rosenauer, renumita pentru afacerile viticole. Fatada dinspre piata prezinta chenare baroce care incadreaza ferestrele, conferind cladirii un aspect elegant si sobru. Înspre castel exista o serie de tunele si pivnite, fapt care presupune folosirea casei pentru evadare in cazul ocuparii fortaretei.
9. Casa Schuller. Cladirea amplasata in partea de nord-est a pietei centrale este una din cele mai importante constructii din Transilvania. Casa Schuller este atestata documentar in anul 1588, ca fiind proprietatea lui Johannes Schuller, primarul Mediasului la acea vreme. In vechile cronici este insa pomenita cu mult timp inainte de anul 1588. De-a lungul timpului, Casa Schuller a fost folosita ca han, birt si berarie.
10. Centrul vechi apare ca un muzeu în aer liber. Monumentele medievale din piata castelului sunt unice în Transilvania.
11. Muzeul Municipal Medias este amplasat in cladirea unei foste manastiri franciscane datand din secolul al XV-lea si are trei sectii de baza: istorie, etnografie-arta si stiintele naturii. Patrimoniul muzeului este constituit din peste 15.000 de exponate, de ceramica arheologica, produse din argint ce provin din tezaurele dacice descoperite la Seica Mica si Medias, obiecte, steme, sigilii si lazi care au apartinut breslelor mediesene, piese de port popular romanesc, german si maghiar cu specific pentru zona Tarnavei Mari, precum si colectii de carte veche si tablouri. De o valoare deosebita sunt sigiliul din argint al “Targului Medias” ce dateaza din 1448, o statuie din lemn, considerata a fi intre cele mai vechi statui gotice din lemn, datata probabil la inceputul scolului al XVIII-lea, descoperita la ultimul nivel al turnului Trompetilor, cunoscut si sub numele de Thurm Pitz (Petre din Turn).
12. Casa memoriala Stephen Ludwig Roth se afla in centrul orasului. Prezinta o serie de piese de mobilier original, fotografii, documente, texte si decupaje ce evoca activitatea si contextrul epocii in care a trait istoricul, ganditorul si revolutionarul pasoptist transilvanean Stephan Ludwig Roth (1796 – 1849).